FOOD AND NUTRITION SURVEILLANCE SYSTEM
FOOD CONSUMPTION OF CHILDREN AGED 2 TO 4 BETWEEN 2018-2022
DOI:
https://doi.org/10.54620/cadesp.v19i1.2054Keywords:
School Feeding, ; Food Insecurity, Food and Nutrition Surveillance, Industrialized Foods.Abstract
The aim of this study was to describe the consumption of ultra-processed foods in children aged 2 to 4 between 2018 and 2022. This is an observational, descriptive study using secondary data from SISVAN. The collection took place from February to March 2023. The study population consisted of 1,067,357 children in Brazil/Northeast/Ceará and São Gonçalo do Amarante. The consumption of ultra-processed foods among children in Brazil in 2021 was 88% and 86% in the Northeast, while it was 83% in Ceará and 81% and 92% and 90% in São Gonçalo do Amarante. Given the huge range of ultra-processed foods that are made available to children in this stage of life, it is important to carry out research, discussions and reflections on Food and Nutrition Surveillance in pre-school, with the aim of implementing public policies or reinforcing those that already exist.
Downloads
References
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Saúde da criança: crescimento e desenvolvimento. (Cadernos de Atenção Básica, nº 33). Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2012 [cited 2024 Apr 22]. 272 p. Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/s/saude-da-crianca/publicacoes/saude-da-crianca-crescimento-e-desenvolvimento-ministerio-da-saude-secretaria-de-atencao-a-saude-departamento-de-atencao/view
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Alimentação Infantil I: Prevalência de indicadores de alimentação de crianças menores de 5 anos: ENANI-2019 - Documento eletrônico. Rio de Janeiro, RJ: UFRJ; 2021 [cited 2023 Dic 11]. 135 p. Available from: https://enani.nutricao.ufrj.br/download/relatorio-5-alimentacao-infantil-i/
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Marco de referência da vigilância alimentar e nutricional na atenção básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2015 [cited 2024 Apr 22]. 56 p. Available from: https://portaldeboaspraticas.iff.fiocruz.br/wp-content/uploads/2019/07/marco_referencia_vigilancia_alimentar.pdf
Lopes AS, Santos GM. Análise dos Hábitos Alimentares em Crianças de um Município do Ceará. Cadernos ESP. 2023;17(1):e1685. DOI: https://doi.org/10.54620/cadesp.v17i1.1685
Starr MC, Fisher K, Thompson K, Thurber-Smith K, Hingorani S. A pilot investigation of food insecurity among children seen in an outpatient pediatric nephrology clinic. Preventive Medicine Reports [Internet]. 2018 [cited 2024 Set 2018]; 10:113-116. Available from: em:https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2018.02.019.
Brasil. Resolução nº 06, de 08 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Diário Oficial da União. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2020 [cited 2024 May 12]. Available from: https://www.gov.br/fnde/pt-br/acesso-a-informacao/legislacao/resolucoes/2020/resolucao-no-6-de-08-de-maio-de-2020/view
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para Avaliação de Marcadores de Consumo Alimentar na Atenção Básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2015 [cited 2024 Apr 29]. 33 p. Available from: https://ninho.inca.gov.br/jspui/handle/123456789/8530
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Protocolos do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN na assistência à saúde. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2008 [cited 2024 May 05]. 61 p. Available from: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/protocolo_sisvan.pdf
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Dez Passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de dois anos: um guia para o profissional da saúde na atenção básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2010 [cited 2024 May 06]. 72 p. Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/s/saude-da-crianca/publicacoes/dez-passos-para-uma-alimentacao-saudavel-guia-alimentar-para-criancas-menores-de-dois-anos/view
Capp E, Nienov OH. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde: Ginecologia e Obstetrícia. Bioestatística Quantitativa Aplicada. Porto Alegre, RS: UFRGS; 2020 [cited 2024 May 21]. 260 p. Available from: https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/213116/001117616.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Brasil. Ministério da Saúde. Conselho Nacional de Saúde. Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Estabelece diretrizes e normas regulamentadoras para pesquisas envolvendo seres humanos. Brasília, DF: CNS; 2012 [cited 2024 Jun 01]. Available from: https://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf
Brasil. Ministério da Saúde. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN [Internet]. Documentos. 2024 [cited 2024 Jun 03]. Available from: http://sisaps.saude.gov.br/sisvan/documentos
Gomes RA, Garcia TFM, Garcia LRS. Conhecimento dos Profissionais da Atenção Primária à Saúde Sobre Introdução Alimentar Infantil. Rev. Ciênc. Plural. 2022;8(2):e26588. DOI: https://doi.org/10.21680/2446-7286.2022v8n2ID26588
Silva AML, Monteiro GRSS, Tavares ANS, Pedrosa ZVRS. A introdução alimentar precoce e o risco de alergias: Revisão da literatura. Enf Global [Internet]. 2019 [cited 2024 Jun 10];18(2):470-511. Available from: https://revistas.um.es/eglobal/article/view/345231. DOI: https://doi.org/10.6018/eglobal.18.2.345231
Lucena N, Silva R, Bezerra M, Oliveira G. Marcadores do consumo de alimentos ultraprocessados em crianças. Rev. Ciênc. Plural. 2022;8(2):e26022. DOI: https://doi.org/10.21680/2446-7286.2022v8n2ID26022
Wilde P. Ultra-processed foods: largest ever review shows many ill effects on health – how to understand the evidence. The conversation. 2024 [cited 2024 Jun 10]. Available from: https://theconversation.com/ultra-processed-foods-largest-ever-review-shows-many-ill-effects-on-health-how-to-understand-the-evidence-224806
Barbosa BB, Arruda CM, Carvalho NS. Vigilância Alimentar e Nutricional: Práticas Alimentares de Crianças Maiores de Dois Anos. SANARE [Internet]. 2021 [cited 2024 Jun 11];20(1):35-43. Available from: https://sanare.emnuvens.com.br/sanare/article/view/1548/782
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2014 [cited 2024 Jun 21]. 156 p. Available from: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/legislacao-de-produtos-origem-vegetal/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/guia-alimentar-para-a-populacao-brasileira_2014.pdf/view
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Coordenação-Geral de Alimentação e Nutrição. Política Nacional de Alimentação e Nutrição - PNAN. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2012 [cited 2024 Jun 25]. 83 p. Available from: https://alimentacaosaudavel.org.br/biblioteca/publicacoes/politica-nacional-de-alimentacao-e-nutricao-pnan/7367/
Melo NKL, Antonio RSC, Passos LSF, Furlan RMMM. Aspectos influenciadores da introdução alimentar infantil. Distúrb Comun. 2021; 33(1):14-24. DOI: https://doi.org/10.23925/2176-2724.2021v33i1p14-24
Rede PENSSAN. VIGISAN - Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. 2021 [cited 2024 Jun 25]. 66 p. Available from: http://olheparaafome.com.br/VIGISAN_Inseguranca_alimentar.pdf
Ferreira I. Segurança alimentar nos domicílios brasileiros volta a crescer em 2023. Agência IBGE Notícias [Internet]. Brasília, DF: IBGE; 2024 [cited 2024 Jun 26]. Available from: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012-agencia-de-noticias/noticias/39838-seguranca-alimentar-nos-domicilios-brasileiros-volta-a-crescer-em-2023#:~:text=No%20%C3%BAltimo%20trimestre%20de%202023,%2C2%20milh%C3%B5es)%20no%20grave
IPECE - Instituto de Pesquisa e Estratégia Econômica do Ceará. IPECE Informe: Agricultura familiar e Segurança alimentar no Ceará. Nº 220 – Dezembro 2022. Fortaleza, CE: IPECE; 2022 [cited 2024 Jun 26]. Available from: https://www.ipece.ce.gov.br/wp-content/uploads/sites/45/2022/12/ipece_informe_220_20Dez2022_.pdf
Additional Files
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
Categories
License
Copyright (c) 2025 Cadernos ESP

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.