FOOD AND NUTRITION SURVEILLANCE SYSTEM

FOOD CONSUMPTION OF CHILDREN AGED 2 TO 4 BETWEEN 2018-2022

Authors

  • Francylene Barbosa Cavalcante Escola de Saúde Pública do Ceará
  • Armênia Uchoa de Mesquita Universidade de Fortaleza

DOI:

https://doi.org/10.54620/cadesp.v19i1.2054

Keywords:

School Feeding, ; Food Insecurity, Food and Nutrition Surveillance, Industrialized Foods.

Abstract

The aim of this study was to describe the consumption of ultra-processed foods in children aged 2 to 4 between 2018 and 2022. This is an observational, descriptive study using secondary data from SISVAN. The collection took place from February to March 2023. The study population consisted of 1,067,357 children in Brazil/Northeast/Ceará and São Gonçalo do Amarante. The consumption of ultra-processed foods among children in Brazil in 2021 was 88% and 86% in the Northeast, while it was 83% in Ceará and 81% and 92% and 90% in São Gonçalo do Amarante. Given the huge range of ultra-processed foods that are made available to children in this stage of life, it is important to carry out research, discussions and reflections on Food and Nutrition Surveillance in pre-school, with the aim of implementing public policies or reinforcing those that already exist.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Francylene Barbosa Cavalcante, Escola de Saúde Pública do Ceará

Nutricionista. Graduada em Nutrição pela Universidade de Fortaleza - UNIFOR. Ceará - Brasil.

Armênia Uchoa de Mesquita, Universidade de Fortaleza

Nutricionista. Mestre em Saúde Pública pela Universidade do Estado do Ceará - UECE. Docente, Universidade de Fortaleza - UNIFOR. Ceará – Brasil.

References

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Saúde da criança: crescimento e desenvolvimento. (Cadernos de Atenção Básica, nº 33). Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2012 [cited 2024 Apr 22]. 272 p. Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/s/saude-da-crianca/publicacoes/saude-da-crianca-crescimento-e-desenvolvimento-ministerio-da-saude-secretaria-de-atencao-a-saude-departamento-de-atencao/view

Universidade Federal do Rio de Janeiro. Alimentação Infantil I: Prevalência de indicadores de alimentação de crianças menores de 5 anos: ENANI-2019 - Documento eletrônico. Rio de Janeiro, RJ: UFRJ; 2021 [cited 2023 Dic 11]. 135 p. Available from: https://enani.nutricao.ufrj.br/download/relatorio-5-alimentacao-infantil-i/

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Marco de referência da vigilância alimentar e nutricional na atenção básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2015 [cited 2024 Apr 22]. 56 p. Available from: https://portaldeboaspraticas.iff.fiocruz.br/wp-content/uploads/2019/07/marco_referencia_vigilancia_alimentar.pdf

Lopes AS, Santos GM. Análise dos Hábitos Alimentares em Crianças de um Município do Ceará. Cadernos ESP. 2023;17(1):e1685. DOI: https://doi.org/10.54620/cadesp.v17i1.1685

Starr MC, Fisher K, Thompson K, Thurber-Smith K, Hingorani S. A pilot investigation of food insecurity among children seen in an outpatient pediatric nephrology clinic. Preventive Medicine Reports [Internet]. 2018 [cited 2024 Set 2018]; 10:113-116. Available from: em:https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2018.02.019.

Brasil. Resolução nº 06, de 08 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Diário Oficial da União. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2020 [cited 2024 May 12]. Available from: https://www.gov.br/fnde/pt-br/acesso-a-informacao/legislacao/resolucoes/2020/resolucao-no-6-de-08-de-maio-de-2020/view

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para Avaliação de Marcadores de Consumo Alimentar na Atenção Básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2015 [cited 2024 Apr 29]. 33 p. Available from: https://ninho.inca.gov.br/jspui/handle/123456789/8530

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Protocolos do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN na assistência à saúde. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2008 [cited 2024 May 05]. 61 p. Available from: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/protocolo_sisvan.pdf

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Dez Passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de dois anos: um guia para o profissional da saúde na atenção básica. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2010 [cited 2024 May 06]. 72 p. Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/s/saude-da-crianca/publicacoes/dez-passos-para-uma-alimentacao-saudavel-guia-alimentar-para-criancas-menores-de-dois-anos/view

Capp E, Nienov OH. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde: Ginecologia e Obstetrícia. Bioestatística Quantitativa Aplicada. Porto Alegre, RS: UFRGS; 2020 [cited 2024 May 21]. 260 p. Available from: https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/213116/001117616.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Brasil. Ministério da Saúde. Conselho Nacional de Saúde. Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Estabelece diretrizes e normas regulamentadoras para pesquisas envolvendo seres humanos. Brasília, DF: CNS; 2012 [cited 2024 Jun 01]. Available from: https://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf

Brasil. Ministério da Saúde. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN [Internet]. Documentos. 2024 [cited 2024 Jun 03]. Available from: http://sisaps.saude.gov.br/sisvan/documentos

Gomes RA, Garcia TFM, Garcia LRS. Conhecimento dos Profissionais da Atenção Primária à Saúde Sobre Introdução Alimentar Infantil. Rev. Ciênc. Plural. 2022;8(2):e26588. DOI: https://doi.org/10.21680/2446-7286.2022v8n2ID26588

Silva AML, Monteiro GRSS, Tavares ANS, Pedrosa ZVRS. A introdução alimentar precoce e o risco de alergias: Revisão da literatura. Enf Global [Internet]. 2019 [cited 2024 Jun 10];18(2):470-511. Available from: https://revistas.um.es/eglobal/article/view/345231. DOI: https://doi.org/10.6018/eglobal.18.2.345231

Lucena N, Silva R, Bezerra M, Oliveira G. Marcadores do consumo de alimentos ultraprocessados em crianças. Rev. Ciênc. Plural. 2022;8(2):e26022. DOI: https://doi.org/10.21680/2446-7286.2022v8n2ID26022

Wilde P. Ultra-processed foods: largest ever review shows many ill effects on health – how to understand the evidence. The conversation. 2024 [cited 2024 Jun 10]. Available from: https://theconversation.com/ultra-processed-foods-largest-ever-review-shows-many-ill-effects-on-health-how-to-understand-the-evidence-224806

Barbosa BB, Arruda CM, Carvalho NS. Vigilância Alimentar e Nutricional: Práticas Alimentares de Crianças Maiores de Dois Anos. SANARE [Internet]. 2021 [cited 2024 Jun 11];20(1):35-43. Available from: https://sanare.emnuvens.com.br/sanare/article/view/1548/782

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2014 [cited 2024 Jun 21]. 156 p. Available from: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/legislacao-de-produtos-origem-vegetal/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/guia-alimentar-para-a-populacao-brasileira_2014.pdf/view

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Coordenação-Geral de Alimentação e Nutrição. Política Nacional de Alimentação e Nutrição - PNAN. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2012 [cited 2024 Jun 25]. 83 p. Available from: https://alimentacaosaudavel.org.br/biblioteca/publicacoes/politica-nacional-de-alimentacao-e-nutricao-pnan/7367/

Melo NKL, Antonio RSC, Passos LSF, Furlan RMMM. Aspectos influenciadores da introdução alimentar infantil. Distúrb Comun. 2021; 33(1):14-24. DOI: https://doi.org/10.23925/2176-2724.2021v33i1p14-24

Rede PENSSAN. VIGISAN - Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. 2021 [cited 2024 Jun 25]. 66 p. Available from: http://olheparaafome.com.br/VIGISAN_Inseguranca_alimentar.pdf

Ferreira I. Segurança alimentar nos domicílios brasileiros volta a crescer em 2023. Agência IBGE Notícias [Internet]. Brasília, DF: IBGE; 2024 [cited 2024 Jun 26]. Available from: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012-agencia-de-noticias/noticias/39838-seguranca-alimentar-nos-domicilios-brasileiros-volta-a-crescer-em-2023#:~:text=No%20%C3%BAltimo%20trimestre%20de%202023,%2C2%20milh%C3%B5es)%20no%20grave

IPECE - Instituto de Pesquisa e Estratégia Econômica do Ceará. IPECE Informe: Agricultura familiar e Segurança alimentar no Ceará. Nº 220 – Dezembro 2022. Fortaleza, CE: IPECE; 2022 [cited 2024 Jun 26]. Available from: https://www.ipece.ce.gov.br/wp-content/uploads/sites/45/2022/12/ipece_informe_220_20Dez2022_.pdf

Published

2025-06-30

How to Cite

1.
Cavalcante FB, Uchoa de Mesquita A. FOOD AND NUTRITION SURVEILLANCE SYSTEM: FOOD CONSUMPTION OF CHILDREN AGED 2 TO 4 BETWEEN 2018-2022. Cadernos ESP [Internet]. 2025 Jun. 30 [cited 2025 Jul. 1];19(1):e2054. Available from: https://cadernos.esp.ce.gov.br/index.php/cadernos/article/view/2054