HEALTHY EATING PROMOTION ACTIVITY
EXPERIENCE REPORT
DOI:
https://doi.org/10.54620/cadesp.v18i1.1920Abstract
To report the experience of an activity to promote healthy eating carried out with school children. Experience report, of an activity to promote healthy eating with schoolchildren aged 4 to 5 years, carried out by professionals from the Multidisciplinary Family and Community Health Residency, and Community Health Agents (CHAs), in the city of Horizonte, Ceará. For the systematization, the five times indicated by the author Oscar Holliday were used. The action was divided into two moments: correct hand washing workshop and assembly of fruit skewers. Among the potentialities, the use of workshops and the school as a space for health promotion activities stands out. The challenges involve limited time for planning and execution. Healthy eating activities in schools help to form health habits and promote moments of relaxation.
Downloads
References
Brasil. Decreto nº 6286, de 5 de dezembro de 2007. Institui o Programa Saúde na Escola - PSE, e dá outras providências. [Internet]. Brasília: 2007. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2007/decreto/d6286.htm.
Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social. Princípios e Práticas para Educação Alimentar e Nutricional. [Internet]. Brasília, 2018. Disponível em: https://www.mds.gov.br/webarquivos/arquivo/seguranca_alimentar/caisan/Publicacao/Educacao_Alimentar_Nutricional/21_Principios_Praticas_para_EAN.pdf.
Brasil. Ministério da Educação. Entenda o papel da escola na criação de hábitos alimentares saudáveis. [Internet]. Brasília, 2020. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/ultimas-noticias/384-fnde-1801140772/86291-entenda-o-papel-da-escola-na-criacao-de-habitos-alimentares-saudaveis.
Daltro MR, Faria AA. Relato de experiência: Uma narrativa científica na pós-modernidade. Estudos e pesquisas em psicologia. [Online]. 2019;19(1):223-237. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/pdf/epp/v19n1/v19n1a13.pdf. DOI: https://doi.org/10.12957/epp.2019.43015
Brasil. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Educação Infantil. [Online]. Brasília, 2018. Disponível em: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/caderno_atividades_educacao_infantil.pdf.
Holliday OJ. Para sistematizar experiências. 2. ed. Brasília: Ministério do Meio Ambiente, 2006.
Schlesinger GG, Adami YL. Brincando de lavar as mãos - um relato de experiência e suas ramificações em tempos de isolamento social. Research, Society And Development. [Online]. 2022;11(1):1-11. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i1.24476. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i1.24476
Moura TNB, Andrade CKBL. “Gostosura de frutas”: atividade de educação alimentar e nutricional para pré-escolares. Revista Interdisciplinar. [Online]. 2019;12(1):103-107.
Silva GAAP, Costa KAO, Giugliani ERJ. Alimentação infantil: além dos aspectos nutricionais. Jornal de Pediatria. [Online]. 2016;92(3):S2–7. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.02.006. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.02.006
Downloads
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
Categories
License
Copyright (c) 2024 Cadernos ESP
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Accepted 2024-04-05
Published 2024-07-23