HEALTHY EATING PROMOTION ACTIVITY

EXPERIENCE REPORT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54620/cadesp.v18i1.1920

Abstract

To report the experience of an activity to promote healthy eating carried out with school children. Experience report, of an activity to promote healthy eating with schoolchildren aged 4 to 5 years, carried out by professionals from the Multidisciplinary Family and Community Health Residency, and Community Health Agents (CHAs), in the city of Horizonte, Ceará. For the systematization, the five times indicated by the author Oscar Holliday were used. The action was divided into two moments: correct hand washing workshop and assembly of fruit skewers. Among the potentialities, the use of workshops and the school as a space for health promotion activities stands out. The challenges involve limited time for planning and execution. Healthy eating activities in schools help to form health habits and promote moments of relaxation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Brasil. Decreto nº 6286, de 5 de dezembro de 2007. Institui o Programa Saúde na Escola - PSE, e dá outras providências. [Internet]. Brasília: 2007. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2007/decreto/d6286.htm.

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social. Princípios e Práticas para Educação Alimentar e Nutricional. [Internet]. Brasília, 2018. Disponível em: https://www.mds.gov.br/webarquivos/arquivo/seguranca_alimentar/caisan/Publicacao/Educacao_Alimentar_Nutricional/21_Principios_Praticas_para_EAN.pdf.

Brasil. Ministério da Educação. Entenda o papel da escola na criação de hábitos alimentares saudáveis. [Internet]. Brasília, 2020. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/ultimas-noticias/384-fnde-1801140772/86291-entenda-o-papel-da-escola-na-criacao-de-habitos-alimentares-saudaveis.

Daltro MR, Faria AA. Relato de experiência: Uma narrativa científica na pós-modernidade. Estudos e pesquisas em psicologia. [Online]. 2019;19(1):223-237. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/pdf/epp/v19n1/v19n1a13.pdf. DOI: https://doi.org/10.12957/epp.2019.43015

Brasil. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Educação Infantil. [Online]. Brasília, 2018. Disponível em: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/caderno_atividades_educacao_infantil.pdf.

Holliday OJ. Para sistematizar experiências. 2. ed. Brasília: Ministério do Meio Ambiente, 2006.

Schlesinger GG, Adami YL. Brincando de lavar as mãos - um relato de experiência e suas ramificações em tempos de isolamento social. Research, Society And Development. [Online]. 2022;11(1):1-11. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i1.24476. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i1.24476

Moura TNB, Andrade CKBL. “Gostosura de frutas”: atividade de educação alimentar e nutricional para pré-escolares. Revista Interdisciplinar. [Online]. 2019;12(1):103-107.

Silva GAAP, Costa KAO, Giugliani ERJ. Alimentação infantil: além dos aspectos nutricionais. Jornal de Pediatria. [Online]. 2016;92(3):S2–7. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.02.006. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.02.006

Published

2024-07-23

How to Cite

1.
Silva Herculano M, Ximenes Nobre FA, Brito de Oliveira F, Silva de Lima T, Souto Galeno D. HEALTHY EATING PROMOTION ACTIVITY: EXPERIENCE REPORT. Cadernos ESP [Internet]. 2024 Jul. 23 [cited 2024 Sep. 1];18(1):e1920. Available from: https://cadernos.esp.ce.gov.br/index.php/cadernos/article/view/1920

Conference Proceedings Volume

Section

Experience Report, Update And/Or Technological Innovation

Categories

Received 2024-02-24
Accepted 2024-04-05
Published 2024-07-23

Most read articles by the same author(s)