IMPLEMENTATION OF THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM

EXPERIENCE REPORT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54620/cadesp.v17i1.1681

Keywords:

Health Surveillance, Health Management, Quality

Abstract

Health Surveillance actions in Brazil play an important role, above all, in guaranteeing the population the quality of products sold in the national and international markets, as they prevent health risks and intervene in health problems such as those resulting from the provision of health services. Objective: to describe the report of the experience for the implementation of the Quality Management System in Sanitary Surveillance in the city of Juazeiro do Norte - CE. Method: This is a qualitative, descriptive, experience report type study. Result: The situational diagnosis showed that the VISA actions agreed by the Tripartite Intergerctor Commission (CIT) were carried out, however there was no descriptive protocol to standardize health surveillance procedures. Final considerations: The implementation systematics enabled better communication and debate with direct managers and health surveillance professionals of the activities and processes we are subject to.

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Author Biographies

Carlos Éverton Alves Mangueira, Centro Universitário Doutor Leão Sampaio. Juazeiro do Norte, CE - Brasil.

Graduação em Biomedicina pelo Centro Universitário Dr. Leão Sampaio (2018).

Pós-graduado em Citologia Clínica pelo Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

Pós-graduando em Vigilância Sanitária pela Escola de Saúde Pública do Ceará

Coordenador de Vigilância Sanitária do Município de Juazeiro do Norte.

Sarah Calixto Crispim, Departamento de Vigilância Sanitária de Juazeiro do Norte. Juazeiro do Norte, CE - Brasil.

Graduação: Tecnologia de Alimentos pela Faculdade de Tecnologia CENTEC-FATEC-Cariri (2008);

Graduação: Nutrição pela Faculdade de Juazeiro do Norte – FJN (2015);

Pós-graduação: Nutrição em Saúde Pública pela Faculdade Dom Alberto (2021);

Pós-Graduanda em Vigilância Sanitária pela Escola de Saúde Pública do Ceará Paulo Marcelo Martins Rodrigues;

Atuando como Tecnóloga de Alimentos vinculada a Secretaria de Saúde do município de Juazeiro do Norte lotada na Vigilância Sanitária (desde maio\2013).

Herundina Ferreira Lima, Centro Universitário Doutor Leão Sampaio. Juazeiro do Norte, CE - Brasil.

Graduação em Análise e Desenvolvimento de Sistemas pela Faculdade de Ciências Aplicadas Doutor Leão Sampaio, Pós-Graduanda em MBA em Gestão de Projetos (em andamento) pela Faculdade de Juazeiro do Norte, Graduada em Engenharia de Software pela Unileão. Atualmente Coordenadora de TI na secretaria de saúde de Juazeiro do Norte-ce.

Marina Pereira de Vasconcelos, Instituto Aggeu Magalhães - Fundação Oswaldo Cruz. Recife, PE - Brasil.

Graduação em Gestão em Saúde Pública pela Universidade Regional do Cariri (2007), Graduação em Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Centro de Ensino Tecnológico (2005), Graduanda em Direito pela Faculdade de Juazeiro do Norte (UNIJUAZEIRO). Mestre em Saúde Pública - FIOCRUZ (PE), Especialista em Vigilância Sanitária e Vigilância em Saúde Ambiental, Atualmente é Tecnóloga de alimentos da Vigilância Sanitária de Juazeiro do Norte-CE.

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Published

2023-11-24

How to Cite

1.
Alves Mangueira C Éverton, Calixto Crispim S, Ferreira Lima H, Pereira de Vasconcelos M, Lucena Gonçalves Medina L. IMPLEMENTATION OF THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM: EXPERIENCE REPORT. Cadernos ESP [Internet]. 2023 Nov. 24 [cited 2024 Nov. 23];17(1):e1681. Available from: https://cadernos.esp.ce.gov.br/index.php/cadernos/article/view/1681

Conference Proceedings Volume

Section

Experience Report, Update And/Or Technological Innovation

Categories

Received 2023-06-27
Accepted 2023-08-10
Published 2023-11-24

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